Sıvı klor kullanımı havuz dezenfeksiyonunda en etkili kimyasallardan biridir. Sodyum hipoklorit olarak tanımlanan sıvı klor, havuz suyunun kirlerinden ve mikroorganizmalarından arındırılarak insan sağlığını tehdit edecek tüm unsurlardan uzaklaştırılmasını sağlar. Sıvı, toz ve tablet formları ile kullanılan klorlar arasında sıvı klor, insan sağlığı için en zararsız olan klorlar arasında yer almaktadır. Spor, bakteri, virüs ve diğer zararlı unsurları yok etme başarısı ve sağlığa en az zararları ile sıvı klor kullanımı oldukça avantajlıdır.
Oksidasyon yöntemi ile havuz içindeki tüm zararlı unsurlar ıslak yanma ile yok edilir. Metal iyonlarının da aynı yöntemle yok edilmesi sayesinde havuz renginin bulanık olmasının önüne geçmektedir. Sıvı klor kullanım oranları ise havuz değerlerine ve fiziki özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Genel itibariyle 100 m³ açık havuz suyu için: 0,8 – 2,40 KG, 1 – 3 MG/LT olacak biçimde uygulanabilir.
Sıvı klor kullanma talimatı incelenerek havuz suyunun değerlerine ve türüne göre klor uygulamasının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan sıvı klor, suda bulunan mikroorganizmaların yok edilmesini ve tekrardan oluşumunu engellemektedir. Aktif klor oranı %10 – 15 aralığında yer alması nedeniyle diğer klor türlerine göre daha kısa süreli etkili ve sağlık için daha az zararlıdır.
Stabilizatör içermediği için açık ve kapalı havuzlar ile liner plastik polyester havuzlarda da sıvı klor kullanımı yaygın olarak tercih edilen klor çeşitleri arasında yer almaktadır. Serbest klor miktarı açık havuzlarda 1 – 3 ppm ve kapalı havuzlarda ise 1 – 1,5 ppm seviyesinde korunmak şartıyla uygulanmalıdır. Otomatik havuz suyu kontrol mekanizmaları ile kullanımı mümkündür.
Havuz kimyasalları kullanım oranlarının belirlenmesi için çeşitli ölçümlerin gerçekleştirilmesi gerekir. İlk defa su eklenen bir havuzda, kapalı veya açık havuz olması, m³ miktarı ve diğer değişkenler dikkate alınarak klor ve diğer kimyasalların oranları hesaplanmalıdır.
Suyun analizinin ardından pH ve klor testlerinin yapılması ve uygun ölçüm kitlerinin kullanılarak uzmanlar tarafından dezenfeksiyon için tercih edilecek kimyasal oranlarının belirlenmesi gerekmektedir. Sıvı klor kullanım oranları yine bu ölçümlerin ardından belirlenmeli ve 1 – 3 ppm arasında serbest klor miktarının oluşturulması sağlanmalıdır.
Havuz kloru suyun daha berrak bir görünüm kazanmasını ve mevcut mikroorganizmaların yok edilerek çoğalmalarını engeller. Genel olarak üç farklı formda kullanılan bu kimyasallar arasında sıvı klor en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. Sıvı klor kullanımın avantajları:
Havuz kimyasal hesaplama işlemlerinin tamamlanmasının ardından uygulama sonrasında havuzların yeniden kullanımı için belirli sürelerin geçmesi gerekir. Bu nedenle ilaçlama işlemleri genel olarak havuzların kullanılmadığı saatlerde ve tercihen akşam yapılmalıdır. Sıvı veya diğer klor çeşitleri kullanılarak yapılan işlemlerin ardından havuz bakımı için tercih edilen miktarların ve kimyasalın türün göre etkilerini göstermesinin ardından tavsiye edilen sürelerde yeniden girilebilir hale gelmesi mümkündür.
İdeal pH değerinin sağlanması, klor ve diğer kimyasal uygulamaları ile berrak ve hijyenik bir hale getirilmesi için havuz suyu analizleri ve ölçümleri son derece önemlidir. Sıvı klor kullanım oranları ile havuz değerlerinin belirlenen kriterlere ulaştırılması ve düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.